Jak zrobić herbatę mrożoną? Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

Zbliżające się lato zachęca Cię do zaktualizowania listy przepisów niezawodnych podczas największych upałów? Pośród nich nie może zabraknąć maksymalnie orzeźwiających napoi. Zanim kreska na termometrze za oknem poszybuje naprawdę wysoko, koniecznie sprawdź, jak zrobić mrożoną herbatę. Przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzone propozycje!

Herbata - napój na każdą porę roku!

Uniwersalność herbaty nie przestaje nas zachwycać - zimą doskonale rozgrzewa, a podczas upałów niezawodnie chłodzi. Bogactwo smaków, aromatów i dodatków, pozwalających wpłynąć na jej ostateczny kształt wciąż zadziwia. Które z nich wybrać i jak łączyć, by w wersji mrożonej doskonale orzeźwiała i jeszcze lepiej smakowała?

Niezbędnik miłośnika herbaty

Jeśli chcesz odpowiednio przygotować się na zbliżające się długie i upalne dni, zadbaj, by w Twojej kuchni nie zabrakło herbaty. Wybierz ulubione warianty smakowe, a jeśli lubisz eksperymentować z dodatkami - nie zapomnij o tradycyjnej, czarnej wersji i uzupełnij zamrażarkę kostkami lodu.

Zalej torebkę niewielką ilością gorącej wody i zaparzaj ją około pięciu minut. Całość uzupełnij zimną wodą i kostkami lodu. Taka baza pozwoli Ci na prawdziwe szaleństwa! Przekonaj się, jak zrobić mrożoną herbatę o wyjątkowych smakach!

1. Limonkowe szaleństwo

Bazę przygotuj, zalewając wodą torebkę zielonej herbaty. Pamiętaj, by woda miała odpowiednią temperaturę, a więc - nie była gorąca. Czas parzenia będzie uzależniony od tego, z jakich właściwości zielonej herbaty chcesz skorzystać. Pamiętaj, by nie wyrzucać torebki - ten rodzaj liści możesz parzyć nawet kilkukrotnie. Kiedy baza będzie gotowa, uzupełnij ją świeżą miętą, sokiem limonkowym MONIN i pokruszonymi kostkami lodu. Smak doskonale Cię orzeźwi!

2. Owocowy raj

Ulubioną herbatę owocową przygotuj w taki sposób, by powstała baza i uzupełnij ją świeżymi owocami! Jeśli wybierzesz smak truskawkowy, śmiało dodaj nie tylko truskawki! Doskonale sprawdzą się także pomarańcze, maliny i listki świeżej melisy.

3. Brzoskwiniowa radość

Brzoskwinie to dla wielu kwintesencja polskiego lata. Wykorzystaj to i dojrzałe owoce zanurz w brzoskwiniowej, zimnej herbacie. Całość możesz ożywić, dodając jabłko i jeden z orzeźwiających syropów MONIN. Pamiętaj o dekoracji - świeża mięta będzie idealna!

Jak podawać mrożoną herbatę?

Już wiesz, jak zrobić mrożoną herbatę, ale czy wiesz, jak ją podawać? Wybierz wysokie szklanki i układaj kolejne produkty warstwowo - trochę kruszonego lodu, cukier, jeśli z niego korzystasz, liście mięty, melisy, lub jeśli lubisz - bazylii, owoce i dopiero na końcu - baza. Herbata rozleje się po przygotowanej konstrukcji, uzupełniając jej zakamarki i pozwalając na estetyczny wygląd napoju.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl